2015-12-03 16:18:00

Boje povrća i voća u tekućinama različitih ''okusa'' – radionica iz kemije

Kako bi upoznali svijet kemije i zainteresirali se za prirodne znanosti, učenici 1. i 3. razreda su sa učiteljicom kemije Darinkom Ivković - Ciganović i učiteljicom razredne nastave Danicom Frketić, sudjelovali u radionici  Boje povrća i voća u tekućinama različitih ''okusa''.

Ispitivali su kako se mijenjaju boje intenzivno obojenog povrća i voća u tekućinama različitih okusa koje poznaju iz iskustva. U tu su svrhu sokove crvenog kupusa, cikle, kupina i ljubičastog luka miješali s vodom, octom, kiselim mlijekom, otopinom sapuna i sode bikarbone. Uočene promjene boja su bilježili u priloženu tablicu od 20 kombinacija, a  učenici 1. razreda su uočene promjene označili odgovarajućim bojama. Zaključili su da različiti okusi različito mijenjaju boju povrća i voća na osnovu čega kasnije mogu otkriti o kojem se okusu radi.

 Učenici su bili oduševljeni i samostalno radili prema uputama!

 


Osnovna škola Generalski Stol